Zawarcie umowy przez telefon

"Razem z wiedzą" dla Seniorów ( osób w wielu 60+) to inicjatywa współtworzona przez Stowarzyszenie Inicjatyw Wschodnich w Hrubieszowie i Grupę Wsparcia dla seniorów.

• ZAPRASZAMY na dwa spotkania informacyjno-poradnicze dla seniorów z udziałem prawników (spotkania odbędą się w Hrubieszowie w październiku, ZAPISY pod nr telefonu: + 48 605085714 albo email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

• zorganizujemy warsztaty dla doradców-seniorów,

• przygotujemy i rozdamy informatory dla seniorów nt. w jaki sposób chronić się przed przestępstwami i gdzie szukać bezpłatnej pomocy prawnej i mediacji,

• doraźnie udzielimy bezpłatnych porad prawnych i informacji,

• przekażemy informację, jak i gdzie uzyskać pomoc prawną, w tym bezpłatną poradę prawną i mediację.

Podstawową ideą projektu jest: propagowanie poradnictwa prawnego, obywatelskiego oraz mediacji, w tym na zasadzie samopomocy, wsparcia profesjonalnego (adwokaci, radcy prawni, mediatorzy, doradcy obywatelscy) i współdziałania międzypokoleniowego.

Na naszych spotkaniach z prawnikami uczestnicy uzyskają wiedzę min. na temat: ochrony przed oszustwami, różnych form zwierania umów, prawa konsumenta do odstąpienia od umowy, reklamacji, żądania uznania umowy za nieważną, jak starać się zabezpieczyć przed nieuczciwymi sprzedawcami, mediacji, jak odwołać się od niekorzystnej decyzji.

Zawarcie umowy przez telefon, Internet, w domu czy na spotkaniach prozdrowotnych.

Zawarcie umowy zwykle kojarzy nam się z koniecznością własnoręcznego podpisania się, przez obydwie, równocześnie obecne w tym samym miejscu i w tym samym czasie, na jednym dokumencie, zwykle w biurze czy w miejscu zwykłej sprzedaży danych produktów czy usług. Jednak umowa, skutecznie i ważnie może być zawarta również w innych formach. Przykładowo umowę można zawrzeć:

1. poprzez wymianę pism zwierających podpis tylko jednej strony – otrzymujemy dokument podpisem drugiej strony,

2. ustnie np. sprzedający przedstawi nam najistotniejsze warunki przez telefon, a my je zaakceptujemy, zwykle takie rozmowy są nagrywane,

3. w tzw. formie dokumentowej: mailem, przez formularz sklepu internetowego, aukcji internetowej, potwierdzenie smsem, przesłanym kodem, emailem.

Często umowy zwierane są: na spotkaniach prozdrowotnych (np. umowy pożyczki), w domu klienta, przez telefon czy za pośrednictwem Internetu. Od takich umów zwykle można odstąpić w terminie 14 dni od daty ich zawarcia, odbioru towaru (bez podawania przyczyn). Umowy mogą być uznawane za nieważne np. w przypadku wprowadzenia w błąd albo wykorzystania błędu innej osoby.

W wielu przypadkach rozmowa z prawnikiem może pozwolić uniknąć wielu niekorzystnych finansowo i nieprzyjemnych konsekwencji.

ZAPISY na spotkania dla seniorów

Chcesz wziąć udział w spotkaniu albo potrzebujesz więcej informacji:

zadzwoń do nas: + 48 605085714 albo napisz email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Liczba miejsc 30 (dwa terminy spotkań).

POTRZEBUJESZ PORADY PRAWNEJ albo MEDIACJI?

Jeżeli nie stać Cię na zapłatę wynagrodzenia adwokata albo radcy prawnego, możesz skorzystać z bezpłatnych porad prawnych albo bezpłatnej mediacji w ramach: Hrubieszowskiego Centrum Poradnictwa i Mediacji SIW w Hrubieszowie/Brodzicy i Horodle.

Umów spotkanie pod numerami telefonu: + 48 605085714 oraz + 48 502782942.

Inicjatywa pod nazwą "Razem z wiedzą" realizowana w ramach projektu „Polskie Inicjatywy Poradnicze” dofinansowanego ze środków Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Organizacji Poradniczych na lata 2023-2033. Operatorami Projektu są: „Fundacja Przestrzeń Lokalna, Fundacja Fundusz Lokalny SMK, Stowarzyszenie LGD „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Stowarzyszenie LGD „TRYGON- Rozwój i Innowacja”