Umowa dożywocia a zachowek

Stowarzyszenie Inicjatyw Wschodnich w Hrubieszowie i nieformalna Grupa Wsparcia dla seniorów zapraszają w dniu 7 i 8 listopada osoby w wieku 60+ na spotkania informacyjno-prawne w Hrubieszowie w ramach projektu pn: „Grupa Wsparcia. Seniorzy z SIW”.

Na spotkaniu możesz liczyć na:

• możliwość uzyskania wiedzy i pomocy prawnej między innymi w sprawach: spadkowych, w tym wydziedziczenia, sprawach rodzinnych, ochrony przed oszustwami, sprzedaży na odległość, sprzedaży na spotkaniach promocyjnych, praw kupujących i inne

• rozmowy z prawnikiem (adwokatem i radcą prawnym)

• rozmowy z psychologiem

• wsparcie w rozwiązywaniu problemów dnia codziennego oraz w uzyskaniu nieodpłatnej pomocy prawnej i psychologicznej

• wymiany doświadczeń i informacji na tematy prawne

• możliwość nawiązania nowych kontaktów i znajomości

• ciekawe rozmowy i poczęstunek kawowy

• informatory prawne.

Umowa dożywocia a zachowek

Bardzo często podczas rozmów o żądaniu zachowku pojawia się kwestia umowy dożywocia, jako jednego ze sposobów by uchronić się przed wypłatą ewentualnego zachowku.

Umowa dożywocia to umowa, w której w zamian za otrzymaną nieruchomość jej nowy właściciel zobowiązuje się utrzymywać poprzedniego właściciela. Strony umowy dożywocia same określają, co należy rozumieć pod pojęciem dożywotniego utrzymania. Dopiero gdy tego nie uregulują, stosuje się obowiązki określone w kodeksie cywilnym zgodnie, z którym dożywotnie utrzymanie polega na tym, że nabywca ma przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienie, ubrania, mieszkanie, światło i opał, zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.

W odróżnieniu od umowy darowizny umowa dożywocia nie jest więc umową nieodpłatną. Jest tu „coś za coś” - własność za utrzymanie. Umowa darowizny polega natomiast na nieodpłatnym przekazaniu majątku.

W przypadku darowania nieruchomości, obdarowany będzie zobowiązany do zapłaty zachowku na rzecz małżonka, dzieci czy wnuków zmarłego darującego, natomiast w sytuacji gdy właścicielem tej samej nieruchomości zostanie w drodze umowy dożywocia, to wówczas nie będzie zobowiązany do zapłaty zachowku.

Więcej o kwestiach rozporządzania majątkiem, w tym o różnicy pomiędzy umową dożywocia a dożywociem, opowiemy na spotkaniach informacyjno-prawnych, na które serdecznie zapraszamy.

Spotkania odbędą się w grupach po ok. 15 osób w Hrubieszowie w dniu 7 i 8 listopada.

Liczba miejsc ograniczona.

ZAPISY:

Telefonicznie pod numerem:

+ 48 605085714,

albo

Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności — Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Wsparcia Rozwoju Organizacji Poradniczych