Ochrona przed oszustwami

Stowarzyszenie Inicjatyw Wschodnich w Hrubieszowie i nieformalna Grupa Wsparcia dla seniorów zapraszają seniorów - osoby w wieku 60+ na spotkania informacyjno-prawne w Hrubieszowie w ramach projektu pn: "Grupa Wsparcia. Seniorzy z SIW".

Na spotkaniu informacyjno-prawnym możesz liczyć na:

• możliwość uzyskania wiedzy i pomocy prawnej między innymi w sprawach: ochrony przed oszustwami, sprzedaży na odległość, sprzedaży na spotkaniach promocyjnych, praw kupujących, mediacji, bezpłatnej pomocy prawnej i innych,
  • rozmowy z prawnikiem (adwokatem i radcą prawnym),
  • rozmowy z psychologiem,
  • wsparcie w rozwiązywaniu problemów dnia codziennego oraz w uzyskaniu nieodpłatnej pomocy prawnej i psychologicznej,
  • wymiany doświadczeń i informacji na tematy prawne,
  • możliwość nawiązania nowych kontaktów i znajomości,
  • ciekawe rozmowy i poczęstunek kawowy
  • informatory prawne, które zostaną podarowane uczestnikom spotkań.

Spotkania odbędą się w grupach po ok. 15 osób w Hrubieszowie w listopadzie (konkretne daty ogłosimy we wrześniu).

Liczba miejsc ograniczona.

Ochrona przed oszustwami

Na naszych spotkaniach z prawnikami i psychologiem uczestnicy będą mogli uzyskać wiedzę dotyczącą: przestępstwa oszustwa, sposobu działania sprawców, ochrony przed oszustwami, sposobów minimalizacji ryzyka pokrzywdzenia przestępstwem.

Metoda: „na wnuczka”, „na pracownika banku”, „na policjanta”, „prozdrowotne” spotkania promocyjne, sprzedaż (zawieranie umów) przez Internet i przez telefon oraz bezpośrednio w domu kupującego to częste sposoby działania oszustów.

Zjawiska te są nagłaśniane, potępiane, ścigane jednak mimo to, w dalszym ciągu wiele osób pada ofiarami działań przestępców. Seniorzy są grupą najbardziej narażoną na pokrzywdzenie tego typu oszustwami, bowiem przestępcy wykorzystują min: stan zdrowia (np. niedosłuch), mniejsze doświadczenie w korzystaniu z Internetu czy innych technologii, roztargnienie, a przede wszystkim samotność i dużą potrzebę kontaktu seniorów z innymi ludźmi.

Oszuści podczas rozmów z seniorami wywołują albo podsycają u nich określone reakcje emocjonalne (np. lęk o najbliższych, dbałość o zdrowie, strach przed utratą oszczędności, potrzebę bycia zauważonym, docenionym i potrzebnym itp.).

Zdarza się, że przestępcy, zwłaszcza w przypadku oszustw bazujących na sprzedaży produktów albo usług (np. przez telefon, przez Internet, na „prozdrowotnych” spotkaniach, bezpośrednio w naszym domu) wywołują przeświadczenie o wyjątkowości danej rzeczy. Przekonują, że dany produkt ma właściwości, które rozwiążą nasze wszystkie problemy i uleczą dolegliwości. Taki produkt staje się unikatowy, niezbędny, a cena, często zawrotna,  przestaje mieć znaczenie. Suma wszystkich działań oszustów ma wytworzyć przeświadczenie, że nabywca korzysta z wyjątkowej, często limitowanej czasem okazji i nieskorzystanie z niej pozbawi go wyjątkowej szansy.

Dlaczego metoda na wnuczka działa wyjaśnia psycholożka Ewelina Bondyra-Łuczka:

ZAPISY:

Telefonicznie pod numerami: